Karácsonykor még azokban a családokban is készül krumplipüré a szaftos, lassan sült húsok mellé, ahol egyébként az év során ritkán kerül az asztalra ez a habkönnyű, melengető köret. A maradék krumplipüré újbóli felhasználásának lehetőségei igen széles skálán mozognak, ezért érdemes belőle eleve többet készíteni, mert legtöbbször úgyis hidegen van rá szükség. A pogácsa tésztájába dagasztva nem csak a finom krumpli íz köszön vissza, de hosszabban is marad puha ez a klasszikus vendégváró. A tetejére szórhatunk magokat, vagy a sajttálról megmaradt, kissé megszáradt sajtokat reszelhetjük a tetejére. A krumplipüré köretként is újrahasznosítható, ropogós hercegnőburgonyaként vagy krumpligombócként, ami az ünnepi töltött káposzta izgalmas kísérője lehet kenyér helyett. További recept-ötleteket szeretnél a megmaradt burgonyapüréhez? A pásztorpitével nem foghatsz mellé, de ha egyszerű, mégis tartalmas fogást készítenél, válaszd a csirke aprópecsenyét, zöldborsóval és krumplipürével. Tapasztalt szakácsok számára kiváló vacsoraötlet lehet a sült, fűszeres tarjaszelet velesült zöldségekkel és krumplipürével.
Nincs karácsony húsleves nélkül, hiszen előre elkészíthető, jól megágyaz az ünnepi trakta további fogásainak és mert nagyon szeretjük! Amellett, hogy a leve számos étel főzéséhez felhasználható, és akár kocsonyát is készíthetünk belőle, néhány fűszerrel (pl. csillagánizs, szecsuáni bors, friss gyömbér) gyors ázsiai levest varázsolhatunk a családnak. A fűszerekkel lassan gyöngyöztetve, shitake gombával, pak choy-jal, újhagymával, friss korianderrel és rizstésztával tálalva, majd pirított szezámolajjal meglocsolva jóleső, húsmentes fogást kínálhatunk a kiadós étkezések után. Emellett a megmaradt alaplé remekül felhasználható akár más levesekhez is, mint a zöldséges húsgombóc leves.
Az ünnepi menübe érdemes egy lassan sült, töltött húst (pulykamellből, csirkéből, sertéskarajból, marha felsálból) betervezni sűrű, gazdag szafttal, ami akár újra melegítve, akár hidegen is kínálható még napokkal az elkészülte után is. A megmaradt hús melegítve igazán jól passzol a fentebb említett hercegnőburgonyához, hidegen pedig tehetjük egy téli túrázásra készült fűszeres tarjás szendvicsbe, esetleg alternatív Cézár salátára szórhatjuk falatnyi darabokban. Csomagolhatjuk tortillába is vagy készíthetünk belőle rakott tésztát.
Párolt rizsből sosem lehet annyit készíteni, ami pont elfogy, ezért mindig akad maradék. Legyen fehér, rostban gazdag barna vagy épp vadrizs, készíthetünk belőlük egy az olasz arancini ihlette roppanós rizsgombócot, ami különleges vendégváró. Gyúrjuk össze a rizst egy tojással, reszelt mozzarellával és sonkadarabokkal, fűszerezzük és sózzuk meg, forgassuk pankó morzsába, permetezzük le olajjal, majd süssük pirosra a sütőben. Kínálhatjuk fokhagymás tejföllel vagy paradicsomos mártogatóval! Kitűnő kiegészítője lehet akár egy rakott ételnek vagy az ünnepek utáni könnyedebb salátának is.