Amikor kint tűz a nap és tombol a nyár, a konyhában senki sem szeretne még nagyobb hőséget. Ilyenkor jönnek jól azok az ételek, amiket sütés nélkül is össze lehet dobni, mégis finomak és jól is esnek a melegben.
Egy jól összerakott saláta nemcsak köret, hanem simán főétel is lehet. Elég hozzá egy adag tonhal, csirke vagy főtt tojás, egy kis ropogós zöldség, valamilyen gabona – például quinoa, kuszkusz, bulgur – és máris kész a laktató tál. A salátaöntetet pedig te magad is összedobhatod, így mindig friss és változatos lesz a végeredmény. Tésztából sem csak meleg ételt lehet készíteni. Egy előző nap megfőzött adagból szuper tésztasaláták születhetnek. Keverd össze például paradicsommal, mozzarellával, bazsalikommal, vagy akár egy kis olajbogyóval, tonhallal és rukkolával. Egy jó öntet mindent feldob, legyen az egy kis citromos-olívaolajos keverék vagy joghurtos-fokhagymás mártás.
A wrapek is igazi nyári jolly jokerek. Egy tortilla lap, némi hummusz, tejföl vagy sajtkrém, friss zöldségek, előre megsütött hús, akár az előző napi grillezésből, és kész is a hideg vacsora vagy a gyors ebéd. Ráadásul mindenki a saját ízlése szerint állíthatja össze, így a család minden tagja megtalálja a kedvencét.
Végül ne feledkezz meg a krémekről és mártogatósokról sem. Egy házi padlizsánkrém vagy csicseriborsókrém (humusz) friss zöldségekkel, pirítóssal tökéletes kánikulai vacsora lehet. Ha pedig egy akár vendégvárónak is való finomságra vágysz, próbáld ki édesburgonya hasáb receptünket, joghurtos mártogatóssal!
Ezek az ételek nemcsak időt és energiát spórolnak, hanem remekül illenek a nyári, könnyed hangulathoz. Ezekkel a receptötletekkel még változatosabbá teheted a kedvenc ételek listáját!