Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal

Ne dobd ki az almahéjat, készíts belőle ecetet vagy cidert!

Előfordult már veled is, hogy kidobtad az almahéjat vagy magot? Sokan nem tudják, hogy az almának ezen részei is felhasználhatóak, nem kell egyből a kukában végezniük. Ha érdekel a maradékmentés világa, szeretnél változtatni ezen szokásaidon, ez az ötlet hasznos lehet számodra. A következő receptben eláruljuk, hogyan használd fel a maradék almahéjat egyszerre kreatívan és gazdaságosan.

Hogyan is készül az almaecet az alma héjából?​

Az almahéj kiváló házi almaecet készítésére, egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, csak a következő hozzávalókra van szükséged:​

  • almahéj​
  • gézlap​
  • cukor​
  • szűrő​
  • egy nagy befőttesüveg

Hogyan tovább? Tedd az almahéjakat az üvegbe, önts hozzá langyos vizet és előzetesen felolvasztott cukorból készült cukorszirupot, fedd le az üveget egy gézlappal és gumizd be a tetejét egy befőttes gumival. Tedd félre egy száraz, sötét de meleg helyre. Fontos, hogy a héjak és magok mindig teljesen el legyenek fedve vízzel (máskülönben bepenészedhetnek), ezért érdemes napi kétszer megkeverni az üveg tartalmát. Körülbelül 14 nap az erjedési idő, ekkor savanyodik meg az ecet. Egy szűrő segítségével szűrd le az ecetet, úgy, hogy a héjak és magok ne kerüljenek bele. Ha teljesen tiszta ecetre vágysz, használj a szűréshez gézlapot vagy kávéfiltert. Az elkészült almaecetet tárold egy hasonló befőttesüvegben vagy csatos üvegben, fénytől védett helyen.

Az almaecet felhasználása​

Az elkészült almaecetet felhasználhatod a mindennapi főzés során, hozzáadva egy kicsit a:

  • salátához​
  • leveshez​
  • gyümölcskoktélokhoz​
  • szószokhoz​
  • vajhoz keverve szendvics feltétként​
  • zöldségekhez​
  • pácolt húsokhoz, gombákhoz, halakhoz.

Az almaecet hozzáadása fokozza az ételek ízét, édesebbé teszi a desszerteket. Italokat is ízesíthetsz a házi készítményedből, viszont tisztán nem alkalmas a fogyasztásra! Hígítsd fel vízzel és házi szörppel, esetleg mézzel, és már fogyaszthatod is! Végezetül egy finom italt kapsz. ​

Most már tudod, hogyan használd fel, a megmaradt almahéjakat, magokat. Meríts ötleteket a többi maradékmentő cikkünkből is!

Ha további maradékmentő ötleteket keresel!

Almás szárzeller krémleves

Almás szárzeller krémleves

30 perc Könnyű
Sertéssült almás-fűszeres lilakáposztával

Sertéssült almás-fűszeres lilakáposztával

60 perc Közepes
Ciderben párolt csirkemell sült almával

Ciderben párolt csirkemell sült almával

47 perc Könnyű
Kacsacomb sült serpenyős almás krumplival

Kacsacomb sült serpenyős almás krumplival

194 perc Közepes
További maradékmentő tippek
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • HOZZÁFÉRHETŐSÉGI NYILATKOZAT
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET