Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal

Maradékmentés átgondolva

Te sem szeretsz ételt kidobni? Mi sem.

Itt az ideje új szintre emelni a maradékmentességet a konyhádban. Igyekszünk hasznos tippekkel segíteni, hogy ne kerüljön étel a szemetesbe.  

Hogyan tárolhatod optimálisan a megmaradt ételeket a hűtődben?

Az élelmiszerek minősége, biztonsága és eltarthatósága szempontjából kulcsfontosságú, hogy helyesen tárold őket a hűtőben. A hűtőben eltérő hőmérséklet alakul ki: a zöldségtároló rekesz feletti polc a leghidegebb, a legfelső polc a legkevésbé hideg, míg a hűtőajtó a legmelegebb része. Ezek az eltérések befolyásolják, mely ételek tárolása hol a megfelelőbb. Ideális esetben a hűtő hőmérséklete 0–5 °C között van. Fontos, hogy a főtt ételek ne érintkezzenek nyers alapanyagokkal, és az edények, dobozok között elegendő helyet hagyj a hideg levegő szabad áramlásához. Mindig fedd le az ételeket, az a legjobb, ha jól záródó dobozokban teszed őket a mennyiségüket is szem előtt tartva. Ügyelj az optimális tárolási hőmérsékletre, amely 2–5 °C között az igazi. 

  • Dobozolj okosan: Az ételt soha ne tárold abban az edényben, amelyben elkészítetted. Inkább oszd kisebb adagokra, lehetőleg lapos, tiszta edényekbe, hogy segítsd a gyorsabb lehűlést. 
  • Hűtsd le időben: legkésőbb akkor tedd be az ételt a hűtőszekrénybe, amikor már szobahőmérsékletre hűlt. 
  • Tervezz: Az élelmiszerek tárolhatóságát azok jellege határozza meg, de jó alapszabály, hogy ha 4-5 napnál tovább akarod tárolni, akkor érdemes lefagyasztani a maradékot. 
  • Fontos, hogy a hűtőből elővett ételeket mindig alaposan melegítsd fel! 

Miből érdemes egyszerre többet főzni?

Vannak olyan ételek, amiből érdemes egyszerre többet főzni, mert időt és energiát spórolsz velük. A jó tervezés aranyat ér a konyhádban. Készíthetsz többet a kedvencekből, hogy akár másnap is örömmel elfogyasszátok, és csak melegíteni kelljen.  

Készíthetsz olyan fogásokat, melyek maradéka alapanyagul szolgálhat másnap egy teljesen új fogáshoz.  

  • Natúr húsok: készíts többet, és másnap már meg is van a tökéletes szendvicsbe való vagy feltét egy könnyű salátához. 
  • Kelt tészták még sütés előtt: a pizza- vagy kenyértészta szépen megvárja a következő napot is a hűtőben, így már nem kell újra elkészítened, csak ki kell sütnöd. 
  • Húsos raguk: ha egyszerre több készül belőle, másnap tökéletes töltelék egy levelestésztás töltött pitéhez, ami salátával tálalva egy egészen más étel, mint az előző napi nokedlis pörkölt. Éljen a változatosság!  

Ha már ilyen ügyesen tervezed a menüt, mindig nézz szét az alapanyagok között olyan szemmel, hogy ha valamiből csak egy kicsi maradt, akkor azt használd fel minél hamarabb. 

Ha nincs ötleted, de vannak maradékok a hűtődben

Előfordul az is, hogy elsodort a nap, és csak gyorsan összedobnál valami meleget. Ilyenkor is érdemes bekukkantani a hűtőbe, mert rejthet pár izgalmas maradékot, amikből szuper vacsorát készíthetsz. 

Maradék zöldségek nyersen vagy akár párolva? Burgonya, tészta vagy rizs köret, ami mellől elfogyott a feltét? Pár szelet sonka vagy egy kis lepirított darált hús? Igazi kincsek egy gyors rakott ételhez. Így egyszerre finom és laktató vacsorát készíthetsz, és meg is mentheted őket a kidobástól. 

Szuper receptek MAGGI Maradékmentő alapokkal

Húsos rakott burgonya gombával

Húsos rakott burgonya gombával

52 perc Könnyű
Rakott krumpli darált hússal, zöldborsóval és cukkinivel

Rakott krumpli darált hússal, zöldborsóval és cukkinivel

75 perc Könnyű
Sonkás ragu tésztával

Sonkás ragu tésztával

43 perc Könnyű
Csirkés rakott tészta

Csirkés rakott tészta

57 perc Könnyű

Kövess minket!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET