Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal

Hogyan tároljuk a kenyeret, hogy tovább friss és ropogós maradjon?​

Finom, illatos kenyér, belül puha, kívül ropogós... már a gondolattól összefut a nyál a szánkban. A friss, még langyos kenyér olyan ízletes, hogy szeretjük megenni akár magában is vagy éppen csak egy kis vajjal megkenve. Azonban a kenyér, zsemle és kifli is gyorsan elveszítik ropogósságukat. Mit tehetünk ellene?​

A kulcs a különböző kenyérfajtákban van​

Gondolkoztál már azon, hogy miért szárad ki gyorsan néhány kenyér vagy miért kezd el penészedni annak ellenére, hogy mindegyiket pontosan ugyanúgy tárolod? Nos, a különbség leginkább az összetevők eltérő arányában (tej, zsír, élesztő, gabonafélék) keresendő. Az élesztővel készült búzakenyér általában hamar kiszárad, míg a rozslisztből sült kenyér puha és hosszabb ideig nedves marad, de ha helytelenül tároljuk, penészedni kezd. Ugyanez igaz a vegyes sütőipari termékekre, azaz a különböző liszt kombinációkból, pl. búzából, rozsból, tönkölyből álló termékekre is.​

A teljes kiőrlésű búza- és rozslisztből készült termékek őrzik meg leghosszabb ideig frissességüket. A megfelelő ízt és puhaságot akár több napig is megőrizhetik. ​

Kenyérdoboz - ideális tárolóeszköz​

A kenyér tárolására leginkább egy olyan doboz alkalmas, amely fából, kerámiából vagy acélból készült. A megfelelő légáramlás biztosítása érdekében kis lyukakkal kell rendelkeznie. Ideális esetben a tárolódobozt a hőforrásoktól, pl. sütőtől, tűzhelytől, radiátortól távolabb kell elhelyezni. Kerüljük az ablak közelségét is, mert a nap sugarai felmelegíthetik a tartót, és így felgyorsíthatják a kenyér kiszáradását. Azt is érdemes észben tartani, hogy rendszeresen mossuk el a kenyér tárolására használt dobozt mosószeres vízben, amely segít tisztán tartani a doboz belsejét, és megakadályozza a szennyeződések felhalmozódását.​

A friss és egész kenyereket tekerjük lazán konyharuhába vagy helyezzük légáteresztő vászonzsákba. A magvas típusú bucikat, vekniket tárolhatjuk papírzacskóban. Jó, ha tudjuk, a magasabb zsírtartalmú kenyerek, mint például a vajjal készültek, megfesthetik a kenyérdoboz alját, így célszerű konyharuhát vagy fóliát helyezni a pékáruk alá. A kakaós csiga, croissant és más leveles, édes péksütemények gyorsan száradnak, így érdemes mielőbb elfogyasztani és addig is papírzacskóban tárolni.​

Tartsuk hűtőben a kenyeret?​

Általában a kenyér akkor marad a legtovább friss, ha száraz, szobahőmérsékletű helyen tároljuk, azaz 18-22 oC között. A túl hideg környezet keményebbé teszi a sült árukat. Kivétel a toast kenyér, amelyet általában szeletelve, műanyag zacskóba csomagolva veszünk. Ez a fajta hosszabb ideig puha marad, és megőrzi frissességét, ha a hűtő legfelső polcán tároljuk.

Le lehet fagyasztani a kenyeret?​

Mindenkivel előfordul néha, hogy túl sok kenyeret vesz, és nem úgy fogy, ahogy várta. Ilyenkor jó megoldás a kenyér frissen tartására, ha lefagyasztjuk. Tedd a kenyeret, kiflit vagy zsemlét egy műanyag zacskóba, szorosan zárd le, majd rakd a fagyasztóba, ahol akár több hónapig is állhat. Milyen típusú kenyér alkalmas fagyasztásra? Az alacsony hőmérsékletet legjobban a kovászos és rozslisztből készült termékek tolerálják, mivel ezeknek magasabb a víztaralma és tömörebb a tésztájuk. Az élesztős búzakenyér fagyasztását inkább kerüljük, mert miután kivesszük a fagyasztóból, a héja könnyen széteshet.​

Nem minden maradék, ami annak látszik

Ha mégis megmaradt egy darab kenyér, akkor sincs minden veszve még. Ne dobd ki, hanem keress olyan receptet, amihez pirítós dukál, így új életet adhatsz a már nem éppen friss kenyérnek, és nem mellesleg egy finom fogást a családnak vagy a vendégeknek.

Próbáld ki ezeket a recepteket:

Tepsis rakott kenyér: Ezzel a kreatív ötlettel - és a MAGGI Rakott tészta alappal - most akár a szikkadt kenyérből is ínycsiklandozó étel készülhet. Érdemes kipróbálni!

Édesburgonya krémleves zöldfűszeres pirítóssal: Az édesburgonya kellemes gesztenyés íze jól illik a szintén édeskés lilahagymához, a forró, vajas bazsalikomos pirítóssal pedig még inkább kihozhatjuk az ízeket ebből az izgalmas fogásból.

Gombás pirítós: A hideg téli estéken nem is várhatnánk finomabb falatkákkal a vendégeket, mint ez a forró gombás pirítós, amit borsikafűvel vagy kakukkfűvel egyaránt ízesíthetünk.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • HOZZÁFÉRHETŐSÉGI NYILATKOZAT
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET