Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal

Hogyan készítsünk házi burgonyachipset a kamrában maradt krumpliból?​

A ropogós, ízletes burgonyachips valószínűleg a világ legnépszerűbb rágcsálnivalói közé tartozik. Te is könnyedén elkészítheted ezt a kedvelt snacket a saját konyhádban. Hogyan készítsünk burgonyachipset otthon?​

Még több tartalom, csak regisztrált felhasználóknak!​

Tiéd lehet most egy különleges e-book, ami segít

  • hogyan használd fel a megmaradt alapanyagokat, és tarts rendet a konyhádban!​

  • Regisztrálj és szerezd meg az ajándékot, amit Neked készítettünk!
    Regisztrálj​

    Nem minden burgonya egyforma​

    A kamrában megmaradt krumpli esetén is érdemes ellenőrizni, hogy milyen fajta van éppen otthon, mert nem mindegyik alkalmas sütésre. Többféle típusú burgonya létezik: az A típusú – salátának való, nem szétfővő - általában zöld jelöléssel, ideális saláták, rakott ételek, és levesek készítéséhez. A B típusú (piros) általános célú burgonya, amelyik a leginkább alkalmas a chips elkészítésére. Ez a fajta ugyanis lisztesebb, és emiatt kiválóan használható főzésre vagy sütésre. Az utolsó fajta, a C típusú (barna) burgonya, lisztes húsú, laza szerkezetű, így könnyebben szétesik a főzés során, ezért a legalkalmasabbak tésztás ételekhez, töltelékhez, chipshez és sült krumplihoz.​

    A házi burgonyachips elkészítéséhez B vagy C típusú burgonyát érdemes tehát elővenni. ​

    Tegyük a közepes burgonyákat egy tálba, ha nagyjából egyforma méretűeket választunk, akkor az összes burgonya egyenletesen tud sülni. Válasszunk egészségesnek tűnő gumókat, foltok vagy károsodás jelei nélkül. Kerüljük a kiszáradt vagy puha darabokat és azokat, amelyek héja már ráncos. Előfordulhat, hogy a helytelen tárolás vagy mechanikai sérülés hatására, bizonyosok toxinok túltermelődhetnek, ennek jele, ha a burgonya megzöldül és kicsírázik. Ilyenkor már nem szabad elfogyasztani a burgonyát.    ​

    Hogyan készítsünk burgonya chipset olajban?​

    A házi chipsek elkészítése nagyon egyszerű, és nem sok időt vesz igénybe. Egy adag előkészítése alig negyedóra, és maga a sütés is csak 3 perc. Hámozzuk meg a burgonyát, és alaposan öblítsük le. Vágjuk őket vékony szeletekre. Ezt megtehetjük késsel, de ne feledjük, hogy az egyes szeleteknek többé-kevésbé azonos vastagságúnak kell lenniük. Az egyforma méretű szeleteket aprítóval vagy reszelővel is csinálhatjuk.

    Óvatosan mossuk át a felaprított gumókat hideg vízben, amíg tiszták nem lesznek. Így megszabadulunk a lehető legtöbb keményítőtől, kellemesen ropogóssá téve a chipset. Töröljük meg alaposan a burgonyaszeleteket papírtörlővel, hogy az olajba helyezésnél az olaj ne fröccsenjen ki. Válasszuk szét az összetapadt darabokat. Egy serpenyőben vagy egy olajsütőben melegítsük az olajat kb. 180°C-ra. Tegyünk bele annyi krumpli szeletet, hogy az olaj éppen ellepje.  Süssük a szeleteket 3 percig, óvatosan kevergetve, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egyik sem tapad a másikhoz. Öntsük a kész burgonya chipseket egy tálba, amit előezesen konyharuhával vagy papírtörlővel kibéleltünk, sózzuk és keverjük össze óvatosan. Fontos azonban, hogy bő olaj használata helyett elkészíthetjük a burgonyaszirmot sütőben  is. Bátran próbálkozhatunk más zöldségekből is chipset készíteni. Ízletes mixet kaphatunk, ha céklát, répát, zellert is teszünk a krumpli mellé.​​

    Burgonyaszirom a sütőből​

    Az otthoni sütőnkben is készíthetünk burgonyachipset. Vágjuk a mosott, szárított gumókat vékony szeletekre. Mossuk meg a szeleteket folyó víz alatt, majd tegyük őket egy vízzel teli tálba, és hagyjuk őket állni további 10 percig, hogy megszabaduljunk a lehető legtöbb keményítőtől. Töröljük át a burgonya szeleteket egy száraz papírtörlővel, és tegyük őket egy tálba. Először kenjük meg a szeleteket olajjal, majd szórjuk meg sóval, és fűszerezzük kedvenc fűszereinkkel (curry, őrölt paprika, bors, rozmaring). Eközben a sütőtálcát béleljük ki sütőpapírral, tegyük a sütőbe, és melegítsük fel 200°C-ra. Amikor a tálca forró, óvatosan vegyük ki, majd szórjuk szét a burgonyaszeleteket, ügyelve arra, hogy ne tapadjanak össze. Tegyük a tálcát a sütőbe, és 10-15 percig süssük, amíg aranybarna és tökéletesen ropogós nem lesz. Önálló snackként vagy mártásokkal kiegészítve tálalhatjuk.​

    Ha további burgonyából készült recepteket is megnéznél!​

    Krumplifőzelék sültkrumplival, kolbásszal

    Krumplifőzelék sültkrumplival, kolbásszal

    40 perc Könnyű
    Hagyományos rakott krumpli

    Hagyományos rakott krumpli

    70 perc Könnyű
    Héjában sült töltött burgonya

    Héjában sült töltött burgonya

    60 perc Könnyű
    További maradékmentő tippek
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
    • ADATVÉDELEM
    • HOZZÁFÉRHETŐSÉGI NYILATKOZAT
    • KAPCSOLAT
    • NESTLÉ.HU
    • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET