A magyar konyhában az állati eredetű alapanyagok előkelő helyet foglalnak el, így a hazai étkezési szokásokra jellemző, hogy az az ajánlásokhoz képest lényegesen több állati-, és kevesebb növényi eredetű élelmiszert eszünk. Pedig a növényi alapú ételek fogyasztása jótékony hatással van egészségi állapotunkra, és bolygónk egészségére nézve is előnyökkel járhat.
Nem szükséges áttérni a vegán étrendre ahhoz, hogy egészségesebb vagy környezettudatosabb életmódot folytass, de bizonyos időközönként biztosan jól fog esni neked is egy húsmentes fogás vagy akár egy húsmentes nap. Ez januárban, a bőséges ünnepi menük után amúgy is időszerű lehet.
A veganuary, azaz a vegán január kapcsán összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a növényi alapú táplálkozásról, és megosztunk pár egyszerűen elkészíthető, húsmentes receptet is.
A zöldségek, gyümölcsök és teljesértékű gabonák fogyasztásával a húsmentes és vegán étrend követőinek magasabb a rostbevitelük, és a telített zsírok is csak minimális mennyiségben jelennek meg étrendjükben. A megnövekedett zöldség-, gyümölcs- és teljesértékű gabonafogyasztással együtt több vitaminhoz (C-vitamin, B1-, B6-vitamin és folsav) és ásványi anyaghoz (magnézium) is jut a szervezet.
Megjött a kedved egy finom zöldséges fogáshoz? Ezt a mexikói zöldségragut villámgyorsan el tudod készíteni, és olyan laktató, hogy nem is fog hiányozni belőle a hús!
A menü tervezésénél, a zöldségek, gyümölcsök kiválasztásánál vedd figyelembe a szezonalitást is! Így amellett, hogy kedvezőbb áron juthatsz az alapanyagokhoz, igazán változatos, színes lesz az étrended. Nem utolsó sorban pedig a helyi, szezonális alapanyagok kevésbé terhelik a környezetet, mint azok, amelyeket messziről kell szállítani.
Ha pedig van a kamrádban és a fagyasztódban pár olyan alapanyag, amivel bármikor egyszerűen elkészíthetsz egy finom húsmentes fogást, szezonon kívül is élvezheted kedvenc ízeidet.
Próbáld ki ezt a szuper spenótos, aszalt paradicsomos rizottót!
Miért fenntarthatóbb hosszú távon a vegán étrend? Az állati eredetű élelmiszerek előállítása nagy földterületet igényel, megnövekedett vízhasználattal jár. A FAO adatai szerint a bolygón a haszonállatok eltartásához felhasznált földterület a világszerte megművelhető földterület 77%-át teszi ki. És bár a világon elegendő termőtalaj áll rendelkezésre ahhoz, hogy az emberiséget ellássa élelemmel, jelenleg a világon megtermelt összes termés 40%-a állati takarmányként hasznosul.
Ha a legelőket hatékonyabban hasznosítanánk valamint a termés-mennyiség nagyobb része emberi fogyasztásra kerülne, jelentős előrelépést érhetnénk el a növekvő népesség élelmezésben is.
Fontos, hogy ha valaki növényi alapú étrendet folytat, azt nagy odafigyeléssel tegye, hiszen az állati eredetű élelmiszerek mellőzésével akár hiányállapot is kialakulhat. Ezért a szakemberek azt is javasolják, hogy terhesség, szoptatás alatt, illetve csecsemőknél, gyermeknél és serdülőknél ne korlátozzuk a táplálkozást kizárólag növényi alapanyagokra.