Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Miért fogyassz kevesebb húst

Ezért csökkentsd a húsfogyasztást!

Te mennyi húst eszel? És mennyi növényi alapú ételt? Mit gondolsz, miért fontos kérdések ezek? A vegán január apropóján összegyűjtöttük, miért jó, ha kimozdulsz a húst-hússal étrendből, és mutatunk pár szuper húsmentes receptet is.

A magyar konyhában az állati eredetű alapanyagok előkelő helyet foglalnak el, így a hazai étkezési szokásokra jellemző, hogy az az ajánlásokhoz képest lényegesen több állati-, és kevesebb növényi eredetű élelmiszert eszünk. Pedig a növényi alapú ételek fogyasztása jótékony hatással van egészségi állapotunkra, és bolygónk egészségére nézve is előnyökkel járhat.

Nem szükséges áttérni a vegán étrendre ahhoz, hogy egészségesebb vagy környezettudatosabb életmódot folytass, de bizonyos időközönként biztosan jól fog esni neked is egy húsmentes fogás vagy akár egy húsmentes nap. Ez januárban, a bőséges ünnepi menük után amúgy is időszerű lehet.

A veganuary, azaz a vegán január kapcsán összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a növényi alapú táplálkozásról, és megosztunk pár egyszerűen elkészíthető, húsmentes receptet is.

A vegán étrend pozitív egészségügyi hatásai

A zöldségek, gyümölcsök és teljesértékű gabonák fogyasztásával a húsmentes és vegán étrend követőinek magasabb a rostbevitelük, és a telített zsírok is csak minimális mennyiségben jelennek meg étrendjükben. A megnövekedett zöldség-, gyümölcs- és teljesértékű gabonafogyasztással együtt több vitaminhoz (C-vitamin, B1-, B6-vitamin és folsav) és ásványi anyaghoz (magnézium) is jut a szervezet.

Megjött a kedved egy finom zöldséges fogáshoz? Ezt a mexikói zöldségragut villámgyorsan el tudod készíteni, és olyan laktató, hogy nem is fog hiányozni belőle a hús!

 

Mexikói zöldségragu

Mexikói zöldségragu

A csípős, paradicsomos mártás jól feldobja a padlizsán és a cukkini semleges ízét, a klasszikus vörösbab és kukorica pedig ad egy kis erősítést a könnyebb zöldségeknek.
Tovább a recepthez

Változatos táplálkozás húsmentesen

A menü tervezésénél, a zöldségek, gyümölcsök kiválasztásánál vedd figyelembe a szezonalitást is! Így amellett, hogy kedvezőbb áron juthatsz az alapanyagokhoz, igazán változatos, színes lesz az étrended. Nem utolsó sorban pedig a helyi, szezonális alapanyagok kevésbé terhelik a környezetet, mint azok, amelyeket messziről kell szállítani.

Ha pedig van a kamrádban és a fagyasztódban pár olyan alapanyag, amivel bármikor egyszerűen elkészíthetsz egy finom húsmentes fogást, szezonon kívül is élvezheted kedvenc ízeidet.

Próbáld ki ezt a szuper spenótos, aszalt paradicsomos rizottót!

Spenótos, aszalt paradicsomos rizottó

Spenótos, aszalt paradicsomos rizottó

A Maggi Spaghetti al Pomodoro Paradicsomos spagetti alap egy sajátos felhasználási formája, amikor nem tésztára kerül, hanem kicsit több vízzel hígítva rizottó készül belőle.
Tovább a recepthez

A növényi alapú étrend jótékony hatása bolygónkra

Miért fenntarthatóbb hosszú távon a vegán étrend? Az állati eredetű élelmiszerek előállítása nagy földterületet igényel, megnövekedett vízhasználattal jár. A FAO adatai szerint a bolygón a haszonállatok eltartásához felhasznált földterület a világszerte megművelhető földterület 77%-át teszi ki. És bár a világon elegendő termőtalaj áll rendelkezésre ahhoz, hogy az emberiséget ellássa élelemmel, jelenleg a világon megtermelt összes termés 40%-a állati takarmányként hasznosul.

Ha a legelőket hatékonyabban hasznosítanánk valamint a termés-mennyiség nagyobb része emberi fogyasztásra kerülne, jelentős előrelépést érhetnénk el a növekvő népesség élelmezésben is.

Fontos, hogy ha valaki növényi alapú étrendet folytat, azt nagy odafigyeléssel tegye, hiszen az állati eredetű élelmiszerek mellőzésével akár hiányállapot is kialakulhat. Ezért a szakemberek azt is javasolják, hogy terhesség, szoptatás alatt, illetve csecsemőknél, gyermeknél és serdülőknél ne korlátozzuk a táplálkozást kizárólag növényi alapanyagokra.

Még több zöldséges recept...

Olaszos, zöldséges bulgursaláta

Olaszos, zöldséges bulgursaláta

20 perc Könnyű
Fűszeres sült, sajtos brokkoli

Fűszeres sült, sajtos brokkoli

30 perc Könnyű
Mexikói töltött paradicsom

Mexikói töltött paradicsom

25 perc Könnyű
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET