Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés
  • Receptek
  • Termékek
  • Tippek és Ötletek
  • Hírek
  • A Maggiról
  • Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Fűszerkeverékek
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák, alaplevek
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
Maggi
Maggi
  • Keresés
  • Receptek
  • Termékek
  • Tippek és Ötletek
  • Hírek
  • A Maggiról
  • Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Fűszerkeverékek
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák, alaplevek
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
MAGGI és a szárításos eljárás

A szárítás, avagy a legkímélőbb tartósítási módszer

Te is imádod a szárított paradicsomot? Mazsolát és szárított fűszereket is gyakran használsz? Less be velünk a szárítás kulisszái mögé, így már az instant levesekre és alapokra is más szemmel fogsz nézni.

Mert az instant kényelmi termékek, mint a „zacskós levesek”, alapok, kockák nem mumusok! Kis helyen elférnek, és egyszerűen és gyorsan finom fogásokat készíthetsz belőlük, és az egyetlen trükk az egészben az egyik legősibb és legkímélőbb tartósítási eljárás, a szárítás.

Röviden a szárításról

Szárítás során az élelmiszerek víztartalmát csökkentik, így megakadályozva a kártevő mikroorganizmusok szaporodását és az enzimek természetes tevékenységét. Hiszen minél kevesebb vizet tartalmaznak az élelmiszerek, annál kevésbé romlékonyak.

Erre már őseink is rájöttek, így vált hagyománnyá a zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények szárítása is. Gondolj csak a híresen ízletes mediterrán szárított paradicsomra vagy a süteményekhez gyakran használt szárított gyümölcsökre, amik tartósítószer hozzáadása nélkül is hosszú ideig megőrzik minőségüket. Ezeket a szárított finomságokat akár te magad is elkészítheted, elég hozzá egy kis meleg és napsütés, na meg persze türelem.

Próbáld ki otthon - tipp szárított paradicsomhoz

Szárított paradicsom tartósítása

Ha eddig nem próbáltál házilag szárítani akkor érdemes szárított paradicsomot készíteni, hogy lásd milyen egyszerű is ez!

  1. A paradicsomot vágd cikkekre, vedd ki a magját és zöld csumáját.
  2. Vágott felületével felfelé tedd sütő rácsra, hagyd fél órát csepegni.
  3. A sütőt a legalacsonyabb fokozatra állítva szárítsd 10-12 óráig.
  4. Légmentesen záródó dobozban 6 hónapig is eláll.
  5. Felhasználhatod tésztaételekhez, mártogatósokhoz vagy salátákba.

Ha pedig még egyszerűbbé szeretnéd tenni az otthoni szárítást, akár érdemes lehet beruháznod egy jó minőségű házi aszaló- és szárítóberendezésre.

Így kerül a leves a „zacskóba”

A szárított zöldségeket tartalmazó kész levesporok, alapok és egyéb konyhai termékek készítése hasonló eljárás, mint a gyümölcsök aszalása, a zöldfűszerek szárítása. A szárítás természetes velejárója, hogy az alapanyagok térfogata és súlya is csökken. Így fordulhat elő, hogy akár 4 adag leves hozzávalói elférnek egy kis tasakban.

A jó minőségű szárított termékek - mint a Maggi levesek és alapok - vízzel érintkezve gyorsan felveszik azt a folyadékmennyiséget, amelyet az élelmiszer friss állapotban tartalmazott volna. Visszanyerik az eredetihez hasonló állományukat, alakjukat. A szárításos eljárásnak köszönhetően nem tartalmaznak hozzáadott tartósítószert, viszont villámgyorsan finom fogásokat készíthetsz belőlük.

Mi történik szárítás közben a tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal?

Gyakran esünk abba, a hibába, hogy a félkész ételek vitamin és tápanyagtartalmát a friss kerti zöldségéhez hasonlítjuk. A friss zöldségek fogyasztása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozásban, de nem szabad elfelejteni, hogy a vitaminok, különösen a C-vitamin, érzékenyen reagálnak a hőre, így a finom házi húsleves betétzöldségei főzés során ugyanúgy veszítenek vitamintartalmukból, mint a befőttek vagy a szárított élelmiszerek.

A zöldségek és a gyümölcsök a vitaminok mellett azonban olyan fontos ásványi anyagokat, egyéb tápanyagokat is tartalmaznak, melyek nem olyan érzékenyek a szárításra. Így az ásványi anyag csökkenés csak 5-20% körüli lesz a folyamat végére. Egyes tápanyagok hasznosulásának pedig kifejezetten jót tesz a feldolgozás.

Minden a MAGGI-val kezdődött

A MAGGI kocka, és ezzel később az instant termékek létrejötte az ipari forradalomnak és a nők foglalkoztatásának köszönhető. Julius Maggi ugyanis felismerte, hogy a dolgozó nőknek nincs ideje órákat a konyhában sürögni-forogni, ezért olyan minőségi élelmiszert akart készíteni, mely segítségével könnyen és gyorsan készül el a finom vacsora. Így készültek el az első alapanyag keverékek, melyekből egyperces leveseket lehetett készíteni.

MAGGI történet

1912 óta a MAGGI is a Nestlé termékcsalád tagja, és azóta fejleszti és bővíti a szárításos eljárással készült termék kínálatot.

Maggi szárított termékek napjainkban

A termékek fejlesztését és receptúráját nagyban befolyásolják az aktuális fogyasztói igények és irányzatok. Ennek megfelelően a praktikum mellett a termékek célja a kulináris élvezet nyújtása finom, változatos ízekkel valamint a kiegyensúlyozott étrend támogatása. A Nestlé dietetikusai és táplálkozástudományi szakemberei nap, mint nap azon dolgoznak, hogy a modern háziasszonyok gyorsan, változatos, finom és a kiegyensúlyozott étrendbe beilleszthető fogásokat tudjanak varázsolni az asztalra.

MAGGI Neked is van ötletünk

Ismerd meg változatos termékeinket!

A Magginak mindig van számodra ötlete, bármilyen helyzetről is legyen szó.
Megnézem a recepteket
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET