Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miért szuper ez? Mert így víz hozzáadásával gyakorlatilag „újraéleszthetjük” a szárított anyagot: képzelj csak magad elé egy szárított gombát, mely beáztatva kis idő elteltével közel ugyanolyan lesz, mint friss rokonai.

És hogy miket szokás megszárítani? Nos az ehető dolgok közül szinte mindent! Őseink a napon szárítást alkalmazták nemcsak bogyók, zöldségek és gyümölcsök, de halak és húsok esetén is. A ma már inkább ínyencségként fogyasztott szárított hal, vagy épp az aszalt paradicsom mind innen erednek - elődeink egyszerűen akarták tartósítani őket.

sz_1

A snack húsok és a tejpor is a szárított élelmiszerek családjába tartoznak. A szárítás előnyei, hogy a szárított alapanyagok kevesebb helyet foglalnak, mint friss társaik, nem kell aggódnunk, hogy gyorsan megromlanak, és szezonjukon kívül is élvezhetjük őket.

Ha idén te is szeretnél szárított finomságokat eltenni, ezekre figyelj majd oda:

  • Paradicsomot vagy gyümölcsöket könnyedén száríthatsz sütőben: a legalacsonyabb fokozaton, a sütőd ajtaját kissé kinyitva, 6-10 órán keresztül szikkaszd az előkészített alapanyagokat. A paradicsomot félbevágva, magját eltávolítva szárítjuk, a gyümölcsöket pedig megpucolva, félbe vagy szeletekre vágva aszaljuk, a fent említett módszerrel. Akkor vannak készen, ha kicsit megráncosodtak. Ha kihűltek, jól záródó műanyag dobozba csomagoljuk őket, így akár fél évig is elállnak.
  • Ha gombát szeretnél szárítani, ép, tiszta darabokat válassz. Szeleteld fel őket, és a sütő legalacsonyabb fokozatán, sütőpapíron szárítsd őket résnyire nyitott ajtó mellett. Időnként forgasd át őket, hogy egyenletesen száradjanak. Kemény szeletkéket kell kapnod, ha elérted ezt az állapotot, kapcsold le a sütőt és várd meg, hogy kiszáradjanak. Jól záródó dobozban, üvegben a helyük - mielőtt levesek, raguk vagy pörköltek jóízű részeként végeznék!
  • Ha fűszereket szárítanál: fogd a csokor petrezselymet, hagymát, kaprot vagy épp bazsalikomot. Szedd le a leveleiket a szárról és tedd szellős, meleg helyre egy nagy, papírral fedett tálcára. Jól szellőző helyen legyenek, ahol nem éri őket közvetlenül a tűző nap. Pár nap alatt kiszáradnak - ezalatt érdemes őket többször átforgatni -, ha már roppanósak, akkor apróra morzsolva elteheted őket egy jól zárható fűszeres üvegbe.
sz_2

#maggitipp: Érdemes évente egyszer, például a tavaszi nagytakarítás alkalmával átnézni a fűszereidet, és megválni azoktól, amik már nagyon régiek. A kifakult vagy lejárt szavatosságú fűszerek ugyan nem ártalmasak, de sokkal kevésbé finom a velük készült étel, mint egy frissebb fűszerrel.

Van még egy jó hírünk: A szárítással tartósított alapanyagokat gondoskodással tettük a csomagba, hogy tényleg minden ízében olyan legyen, ahogyan otthon készíted! A fűszereket, zöldségeket és egyéb alapanyagokat egytől egyig szárítással alakítjuk olyanra, ahogyan a termékbe kerülnek, ezzel biztosítjuk a hosszú eltarthatóságot, így nincs szükség tartósítószer hozzáadására.