Julius Maggi - A Kezdetek

Julius Maggi 1846. október 9-én született Frauenfeldben, egy olasz bevándorló és egy svájci asszony öt gyermeke közül másodikként. Mozgalmas ifjúsága során több iskolát végigpróbált, kereskedelmi tanulmányait azonban időnek előtte befejezte. Két évig Budapesten is dolgozott egy akkor rendkívül korszerűnek számító malomban, ahol igazgató-helyettessé küzdötte fel magát. Hazatérve, 23 éves korában megörökölte apja veszteséges malmát, amelyet új munkamódszerek bevezetésével megmentett a csődtől, sőt hamarosan virágzó vállalkozássá fejlesztett. A Maggi® márka története ekkor, 1872-ben kezdődött. Akkoriban már egyre több nő dolgozott, a sütés-főzésre kevés idejük maradt, miközben a fatüzelésű tűzhelyen még egy leves elkészítése is órákat vett igénybe. Az üzemekben nem volt kantin vagy büfé, az ebédszünetet percekben mérték. A következmények nem maradtak el: a munkások egészségi állapota leromlott, sok volt a hiányzás, terjedtek a betegségek és nőtt a halandóság. A probléma megoldására Julius Maggi könnyen emészthető, olcsó és tápláló hüvelyesekkel kezdett kísérletezni. Gyárában alapanyag keverékeket készített, amit “egyperces levesként” hirdetett. Az eredeti Maggi-levesek magas fehérje- és keményítőtartalmú hüvelyesekből készültek, és forradalmian egészséges tápláléknak számítottak. A sikert követően Julius Maggi 1886-ban ételízesítőjét is piacra dobta; a hatalmas kereslet kielégítésére hamarosan lerakatokat kellett létesítenie Londonban, Párizsban, Berlinben és New Yorkban is.

Iparosodás

Maggi a levesporok, szószok, ételízesítők ipari méretű gyártására a kedvező helyzetű vasúti csomópontot, Singent választotta, a palackozást azonban a fűszerek magas vámja miatt Németországban végezték. 1891-től már hengeres kiszerelésű leveseket is forgalmaztak, a Maggi termékskáláján ekkor már két tucatnál is több leves szerepelt.

A Maggi® magyarországi története

Debreceni Konzervgyárat 50 éve, 1970 április 1-én adták át. Bár Magyarországon a konzervipar már korábban is foglalkozott leveskoncentrátumok gyártásával, a hazai termékek minősége (és választéka) nem érte el a világpiacon fellelhető termékek színvonalát. A Maggi® termékeket gyártó üzem, 1975. november 21-én került átadásra. Elsőrendű feladata volt a belföldi piac Maggi-leveskészítményekkel való teljes ellátása, párhuzamosan a levespor import megszüntetésével. Első lépésben négyfajta levesport gyártottak: a máig népszerű hús- és májgombóc, valamint tyúkhús- és tavaszi zöldséglevest, a korszerű technológiát alkalmazó üzemben azonban folyamatosan bővült a termékskála. A magyar szabványtól eltérően a Maggi-leveskészítmények szavatossági ideje lényegesen hosszabb, 12-18 hónap volt, amit az ún. „mélyszárítással” biztosítottak. A szárítás során alapvető követelményként szerepelt, hogy a kiszerelt levesporkészítmény eredő nedvességtartalma 5 % alatt maradjon, ezért valamennyi összetevőt igen alacsony nedvességtartalomra kellett szárítani. Az üzemben igen nyomatékos hangsúlyt fektettek az élelmiszeripari üzemekben amúgy is jelentős higiéniai előírások betartására. A nyersanyagok, félkész- és késztermékek, gépek, eszközök kémiai és mikrobiológiai ellenőrzését a gyár laboratóriumaiban végezték. Az 1976. évi Budapesti Nemzetközi Vásáron a Debreceni Konzervgyár májgombóc és húsgombóc levese nagydíjas lett, miközben folyamatosan bővült a termékkínálat és a termelési volumen: 1997-ben már évi 2500-3000 tonna levesport, leveskockát, mártásokat, ételízesítőket gyártottak. A licenctulajdonos döntése értelmében a debreceni üzem 2006-ban, mintegy 30 éves működés után zárt be. A ma Magyarországon kapható Maggi® termékeket Szlovákiában, Ukrajnában, Lengyelországban és Németországban gyártják.