Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal

Hogyan tárolhatom megfelelően az ételeket hűtőben?

Hogyan tárolhatod megfelelően az ételeket a hűtőben? A hűtőszekrényben az egyes rekeszek és polcok tárolási hőmérséklete az oda javasolt ételeknek megfelelően lett kialakítva. A helyes élelmiszertárolás ergonómia kérdése is. Fontos szem előtt tartani, hogy az egyes termékeket úgy helyezzük el, hogy a hűtő használata kézre álljon, kényelmes legyen. Te hogyan tárolod a hűtőszekrényben az élelmiszereket?

A rendezett hűtő

Annak érdekében, hogy könnyedén eligazodhass a hűtőszekrényben, célszerű mindig rendet tartani. Praktikusabb, ha ételeket nem összevissza pakoljuk a polcokra, mert akkor könnyű átsiklani a közeli lejáratú termékek felett.

Jó ötlet tehát, ha a termékeket lejáratuk szerint helyezed el a hűtőben, és hátulra rendezed a későbbi, előre pedig a korábbi lejáratúakat. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hűtőszekrényed gyártója melyik polcon, milyen termék tárolását javasolja.

Jó, ha a hűtődet 2-3 havonta alaposan kitakarítod, és 1-2 hetente átmosod meleg, tisztítószeres vízzel a polcokat is.

A hűtött élelmiszerek tárolása

Bátran feliratozd a polcokat, hogy tudd, melyik terméknek hol a helye! A szemmagasságban lévő polcon azokat az ennivalókat tartsd, amiket szinte azonnal meg kell enni vagy fel kell használni! Ilyenek a rövid lejáratú termékek, mint például a főtt ételek, bontott sajtok, növényi alapú kencék, tejtermékek stb.

Az alsóbb polcokon tartsd a „még ráér” elfogyasztani típusú termékeket, amiknek hosszabb a szavatossági ideje, tartósabbak, lezárt a csomagolásuk.

A nyers húst vagy halat pedig minden esetben külön rekeszben tárold.

Melyik élelmiszert milyen hőmérsékleten tárold?

Minden egyes élelmiszer más és más hőmérsékleten tartható el a legtovább, ezt érdemes előtérbe helyezned, amikor a hűtődbe pakolsz. A a hűtő optimális hőmérséklete 0-5 °C között van, a fagyasztóé pedig -18 °C. Ezt érdemes időnként leellenőrizned.
 

A megfelelő hőmérséklet élelmiszer típusonként:

  • száraz áruk: 10-15 oC
  • zöldségek és gyümölcsök: 3-6 oC
  • tejtermékek: 2-4 oC
  • húsok: kb. 2oC
  • hal, tengeri herkentyűk: 0-1oC

Tárolás a hűtőben: fiókok

A fiókokban, amik jellemzően a hűtő aljában találhatók, érdemes elhelyezni a „nehézfiúkat”, úgy mint a zöldségeket és gyümölcsöket, legyen szó akár répáról, káposztáról, cukkiniről, brokkoliról, karfiolról vagy egy nagyra nőtt tökről. Itt ideális számukra a hőmérséklet, ez pedig segít frissességük megőrzésében. Béleld ki papírtörlővel a fiókot, hogy magába szívja a felesleges nedvességet!

A papírtörlővel kibélelt fiókban tarthatod az érzékenyebb zöldségeket és gyümölcsöket, mint amilyen például a padlizsán vagy a gomba, illetve a bogyós gyümölcsök.

A megfelelő hőmérséklet a zöldségek és a gyümölcsök számára a 3-6 oC. A paradicsomot, hagymát, fokhagymát  és a többi gyümölcsöt tárold inkább valamilyen más hűvös helyen, például a kamrában vagy a garázsban.

Tárolás hűtőben: felső polc

A hűtő felső részében érdemes tartani az ételmaradékokat, miután szoba-hőmérsékletűre hűltek, valamint a felbontás után hűtést igénylő termékeket. Ez a polc jó választás a befőttek és a lekvárok számára is.

Tárolás a hűtőben: középső polc

A hűtő középső polcain érdemes elhelyezni a tejtermékeket, sajtokat, felvágottakat.

Ez ideális hely a már felbontott termékek számára, melyeket akár külön, átlátszó tárolóban is tarthatsz, hogy minél előbb el tudd fogyasztani őket.

Tárolás a hűtőben: alsó polc

A hűtő alsó polcán a legalacsonyabb a hőmérséklet. Ezért ez a legjobb hely a nyers húsoknak, halaknak és tengeri ennivalóknak. Sőt, mivel ez a polc van legalul, ha itt valami véletlenül kiborul vagy kifolyik, nem kell tartani attól, hogy bármi mást tönkre tesz.

Mit tároljunk a hűtő ajtajában?

A hűtő ajtajában a hőmérséklet sűrűn változik – gyakran megemelkedik az ajtónyitásokkal, illetve alapvetően is magasabb, mint a hűtő többi részében. Itt kaphatnak helyet az egyéb termékek, mint például a fűszernövények. Ezeket a legjobb kis vízzel megtöltött befőttes üvegben tartani. Cseréld kétnaponta a vizet, és ne felejtsd el, bőven elegendő, ha a fűszernövények szárának csupán a vége ér a vízbe.

Itt érdemes elhelyezni a befőtteket, lekvárokat, a ketchupot, mustárt és a tojásokat is. A tojást a hűtő ajtajában, a többi terméktől jól elkülönítve tárold! A hűtést igénylő hidegen sajtolt olajokat is tedd nyugodtan a hűtő ajtajába.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • HOZZÁFÉRHETŐSÉGI NYILATKOZAT
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET