Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
befozes_header_2

Befőzési kisokos

Nagymamáink spájzpolcán mindig ott sorakoztak a szépen felcímkézett lekvárok és szörpök, amiket friss házi vagy piacon vásárolt gyümölcsből szeretettel készítettek nekünk.

Szerencsére újra felfedeztük a házi befőzést, minden előnyével együtt. Egyrészt nagyon jól tudjuk, hogy mit eszünk meg, hiszen minden egyes hozzávalót mi teszünk bele, másrészt pedig a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk át a már rég bevált recepteket. Megmutatjuk, hogy mire figyelj oda, amikor kipróbálod a nagyi kedvenc lekvárjait és a hagyományos szörpöket!

befozes_1

A lekvárfőzésnél nagyon fontos, hogy a gyümölcs megfelelő állapotú legyen: friss, de nem túl érett, ép és nem megnyomódott. Felhasználás előtt alaposan moss meg minden gyümölcsöt és a konyhai eszközt is, amikkel dolgozni fogsz. Az is fontos, hogy amit elmostál, ne töröld szárazra, hanem hagyd lecsöpögni és megszáradni, így nem fogsz elkenni rajtuk semmi, esetleg ottmaradt szennyeződést.
Nemcsak a jó recept a fontos a befőzésnél, hanem az is, hogy mibe és hogyan kerül a frissen elkészített lekvár, szörp. Nagyon fontos, hogy tiszta edényeket használj és csírátlaníts! Tedd egy nagy, vízzel teli edénybe a befőttesüvegeket, tetőket és forrald fel a vizet. Ez azért nagyon fontos, mert ha kis piszok is marad az üvegeidben, megromlik a benne lévő finomság.


#maggitipp: Sütőben „kisütve” is csírátlaníthatod az edényeket: egy magasabb falú tepsibe tedd az üvegeket, az edény aljában pedig legyen víz. Ha elpárologna a víz a sütő melegében, akkor pótold gyorsan.

befozes_2

A befőttesüvegek teteje alá nem kell celofánt vagy fóliát tenned. Egy tető évekig jól zárja az üveget, csak arra figyelj oda, hogy mindig jól elmosd új használat előtt. Felbontáskor pedig ne feszegesd késsel, mert utána már nem fog jól zárni. Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor az üveg száját áttörölheted tiszta alkohollal, ahol a tető zárja majd, így fertőtleníted a befőttesüveg száját.
A tartósítás nagyon fontos része a befőzésnek! A legismertebb tartósítószer a nátrium-benzoát, amiből elég egy keveset szórnod a lekvárba, szörpbe. Persze tartósítószer nélkül is befőzhetsz, csak fokozottan figyelj oda a tárolásra. A cukor, a méz természetes tartósítószer, így ezek is eltartják a befőtteket, illetve kis mennyiségű alkohol is segíthet a tartósításban.

befozes_3

Ha a kalóriákra is szeretnél odafigyelni, akkor készítheted édesítőszerrel a szörpödet, lekvárodat, ez esetben 1 kg gyümölcshöz körülbelül 2 evőkanál folyékony édesítőszert használj.

#maggitipp: Ha tartósítószer nélkül teszed el a befőtteket, akkor figyelj oda a tároláson kívül arra is, hogy felbontás után hamar fogyaszd el a lekvárt, szörpöt, és hűtőben tárold a már megkezdett finomságokat. Érdemes ezekre odafigyelned, így semmi nem megy majd kárba!

 

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • HOZZÁFÉRHETŐSÉGI NYILATKOZAT
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET