Az ázsiai konyha színes, tele van olyan ízekkel, amiket más kontinenseken alig találni, és izgalmas gasztronómiai utazásra invitálnak.
Indiai konyha, a fűszerek birodalma
Az indiai ételek alapja a rengeteg fűszer. A curry, garam masala, kurkuma, római kömény és kardamom mind hozzájárulnak az intenzív ízekhez, de ezeket ma már könnyen beszerezheted ázsiai boltokban. Az indiai konyhában gyakran használnak tisztított vajat (ghít), ami különleges, telt ízt ad az ételeknek, emellett jellemzőek a joghurttal, friss sajttal (paneer) készülő ételek.
Az egyik legismertebb étel a csirke tikka masala, közkedveltek a különféle curry-k, de a vegetáriánusok kedvence, a dahl (lencse egytálétel) is népszerű. Érdemes megismerkedni a naan kenyérrel is, ami egy puha, levegős indiai lepénykenyér. Hagyományosan tandoori kemencében sütik, de serpenyőben is elkészíthető. Tökéletesen kiegészíti a fűszeres ételeket, és könnyű mártogatni.
Konyhai trükk: Így készítsd el 3 lépésben a naan kenyeret otthon
Japán konyha, az egyszerűség művészete
A japán konyha letisztult, az alapanyagok minősége áll a középpontban. A szójaszósz, miso (fermentált szójabab püré), mirin (főzésre használatos rizsből készült bor) és dashi (hal alaplé) alapvető összetevők. A legismertebb ételek közé tartozik a sushi, a ramen és a tempura.
A tempura az egyik legismertebb japán étel, amelyben különféle zöldségeket, garnélát vagy halat ropogós bundában sütnek ki. Az igazi tempura titka a könnyű, levegős tészta és a megfelelő hőmérsékletű olaj. A tésztát jéghideg vízből, lisztből és tojásból keverik, de nem szabad túlkavarni, mert ettől nehéz lesz. Az alapanyagokat vékonyra vágják, belemártják, majd forró (170-180°C-os) olajban aranybarnára sütik. Fontos, hogy a hozzávalók szárazak legyenek, mert a nedvesség miatt a bunda nem lesz ropogós.
Konyhai trükk: 3 tipp az otthoni sushi készítéshez
Thai konyha, az édes, savanyú, keserű, csípős és sós harmóniája
A thai ételek ízei tökéletes egyensúlyban vannak. A kókusztej, chili, citromfű, kaffir lime levél, galanga (kínai gyömbér) és halszósz (fűszerezési alapanyag erjesztett halból és sóból) gyakori az ételekben. A pad thai, a zöld curry és a tom yum leves a legnépszerűbb fogások.
A pad thai Thaiföld egyik legismertebb étele, bár inkább Európában lett igazán népszerű. Nem egy ősi fogás, hanem az 1930-as években született, amikor a thai vezetés egy jellegzetes, nem kínai hatású nemzeti ételt akart megalkotni. Ez a pirított rizstészta az édes, sós, savanyú és csípős ízek tökéletes egyensúlyát hozza, mogyoróval, zöldségekkel, hússal vagy hallal. Pálmacukor, tamarind-paszta, halszósz és szárított garnéla teszi igazán különlegessé.
Konyhai trükkök: 3 tipp az autentikus thai ételek otthoni elkészítéséhez
Minden konyhának megvan a maga varázsa, és ha néhány trükköt ellesel, otthon is érdemes elkészíteni ezeket az egzotikus fogásokat! Jó ismerkedést az ázsiai konyhával!