Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • MAGGI_AIRFRYER_IMG_VECTOR Air Fryer
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • MAGGI_AIRFRYER_IMG_VECTOR Air Fryer
  • Magic Asia Magic Asia
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Rizs akár minden napra! A világ konyháitól a magyar klasszikusokig

Rizs akár minden napra! A világ konyháitól a magyar klasszikusokig

Nem véletlen, hogy a rizs a világ egyik legkedveltebb alapanyaga. Könnyen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, és szinte minden konyhában megállja a helyét, nálunk is.

Miért szeretjük a rizst?

Egyszerű, hétköznapi alapanyag, ami mindig kéznél van. Lehet belőle levesbetét, főétel, köret vagy akár desszert is. Gyorsan elkészül, jól tárolható, és remekül passzol húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz vagy édes ízekhez is. A különböző rizsfajták eltérő textúrát és ízvilágot adnak, így mindig új élményt nyújtanak.

Rizsfajták röviden

Basmati rizs – Pergős, illatos, hosszúszemű fajta, eredetileg a Himalája lábainál termesztették. Remek köret curryhez vagy fűszeres húsételekhez.

Barna rizs – Finomítatlan, enyhén diós ízű rizs, ami lassabban fő, de rostban és tápanyagokban gazdag. Jól illik salátákhoz, zöldséges egytálételekhez.

Jázmin rizs – Illatos, ragacsosabb fajta, ami főzés után is puha marad. Ideális ázsiai fogásokhoz, például wokhoz vagy thai curryhez.

Kerekszemű rizs – Krémes, lágy állagú, ezért megfelelő rizottóhoz, paellához, sushihoz vagy akár tejberizshez.

Rizottó rizs (Arborio) – Olasz rövidszemű rizs, magas keményítőtartalommal. Folyamatos kevergetéssel főzve krémes, mégis tartja az állagát.

Előgőzölt (parboiled) rizs – Pergősre fő, nem ragad össze, és jól tartja formáját. Klasszikus magyar köretekhez is ideális.

Rizses ételek a világ körül

A rizs az ázsiai konyhák alapja, de az olasz, spanyol vagy közel-keleti fogásokból sem hiányozhat. A curryk, wokételek, rizottók és paellák mind más-más arcát mutatják ennek a sokoldalú alapanyagnak.

A kínai konyhában a rizs a mindennapi étkezés szerves része, gyakran készül belőle pirított rizs zöldségekkel, tojással vagy hússal. Itt a kerekszemű és a pergősebb rizs fajták is szerepet kapnak. Előbbit könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Utóbbi jól működik pirított wokételekben.

Az indiai konyha egyik ikonikus alapanyaga a basmati rizs, amely finom illatával és pergős szemcséivel tökéletes kísérője a gazdag, fűszeres curryknek vagy a biryaninak, ahol a rizs és a hús együtt párolódik. A basmati rizs hosszú szemei megőrzik tartásukat, így a fűszeres mártások mellett sem áznak el.

A mediterrán térségben a rizottó rizs és a paella-rizs a főszereplő. Az olasz Arborio fajta krémes, lágy textúrát ad, míg a spanyol kerekszemű, másnéven bomba rizs több folyadékot vesz fel, mégis pergős marad.

Ha szeretsz kísérletezni, próbáld ki ugyanazt a receptet különböző rizsfajtákkal! Egy ázsiai wok basmatival, vagy egy magyar rizses hús jázmin rizzsel egészen új ízélményt adhat.

Remek ázsiai MAGGI receptek rizzsel

Csirke Tikka Masala

Csirke Tikka Masala

13 perc Könnyű
Édes-Chilis Csirkemell Tál

Édes-Chilis Csirkemell Tál

35 perc Könnyű
Kínai ragacsos csirke édes chiliszósszal

Kínai ragacsos csirke édes chiliszósszal

24 perc Könnyű

Magyar kedvencek rizzsel

Nálunk is gyakori alapanyag a rizs, a rakott káposzta, a töltött paprika vagy a rizses hús mind rizsre épül. Ezekhez a hosszúszemű, előgőzölt rizs az egyik legjobb választás, mert nem tapad össze, és szépen tartja az állagát a sütés vagy főzés során. A fehér rizs is klasszikus alap a magyar konyhában, hiszen gyorsan megfő, semleges íze pedig jól érvényesül a fűszeres, szaftos ételek mellett.

A maradék rizsből pedig készülhet rizsfelfújt vagy tejberizs, amelyekhez a kerekszemű rizs a legjobb, mert főzéskor krémes és lágy lesz. Ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a jázmin rizst édes ételekhez, finom illata jól harmonizál a vaníliával, fahéjjal vagy gyümölcsökkel.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • HOZZÁFÉRHETŐSÉGI NYILATKOZAT
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET