Egyszerű, hétköznapi alapanyag, ami mindig kéznél van. Lehet belőle levesbetét, főétel, köret vagy akár desszert is. Gyorsan elkészül, jól tárolható, és remekül passzol húsokhoz, zöldségekhez, halakhoz vagy édes ízekhez is. A különböző rizsfajták eltérő textúrát és ízvilágot adnak, így mindig új élményt nyújtanak.
Basmati rizs – Pergős, illatos, hosszúszemű fajta, eredetileg a Himalája lábainál termesztették. Remek köret curryhez vagy fűszeres húsételekhez.
Barna rizs – Finomítatlan, enyhén diós ízű rizs, ami lassabban fő, de rostban és tápanyagokban gazdag. Jól illik salátákhoz, zöldséges egytálételekhez.
Jázmin rizs – Illatos, ragacsosabb fajta, ami főzés után is puha marad. Ideális ázsiai fogásokhoz, például wokhoz vagy thai curryhez.
Kerekszemű rizs – Krémes, lágy állagú, ezért megfelelő rizottóhoz, paellához, sushihoz vagy akár tejberizshez.
Rizottó rizs (Arborio) – Olasz rövidszemű rizs, magas keményítőtartalommal. Folyamatos kevergetéssel főzve krémes, mégis tartja az állagát.
Előgőzölt (parboiled) rizs – Pergősre fő, nem ragad össze, és jól tartja formáját. Klasszikus magyar köretekhez is ideális.
A rizs az ázsiai konyhák alapja, de az olasz, spanyol vagy közel-keleti fogásokból sem hiányozhat. A curryk, wokételek, rizottók és paellák mind más-más arcát mutatják ennek a sokoldalú alapanyagnak.
A kínai konyhában a rizs a mindennapi étkezés szerves része, gyakran készül belőle pirított rizs zöldségekkel, tojással vagy hússal. Itt a kerekszemű és a pergősebb rizs fajták is szerepet kapnak. Előbbit könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Utóbbi jól működik pirított wokételekben.
Az indiai konyha egyik ikonikus alapanyaga a basmati rizs, amely finom illatával és pergős szemcséivel tökéletes kísérője a gazdag, fűszeres curryknek vagy a biryaninak, ahol a rizs és a hús együtt párolódik. A basmati rizs hosszú szemei megőrzik tartásukat, így a fűszeres mártások mellett sem áznak el.
A mediterrán térségben a rizottó rizs és a paella-rizs a főszereplő. Az olasz Arborio fajta krémes, lágy textúrát ad, míg a spanyol kerekszemű, másnéven bomba rizs több folyadékot vesz fel, mégis pergős marad.
Ha szeretsz kísérletezni, próbáld ki ugyanazt a receptet különböző rizsfajtákkal! Egy ázsiai wok basmatival, vagy egy magyar rizses hús jázmin rizzsel egészen új ízélményt adhat.
Nálunk is gyakori alapanyag a rizs, a rakott káposzta, a töltött paprika vagy a rizses hús mind rizsre épül. Ezekhez a hosszúszemű, előgőzölt rizs az egyik legjobb választás, mert nem tapad össze, és szépen tartja az állagát a sütés vagy főzés során. A fehér rizs is klasszikus alap a magyar konyhában, hiszen gyorsan megfő, semleges íze pedig jól érvényesül a fűszeres, szaftos ételek mellett.
A maradék rizsből pedig készülhet rizsfelfújt vagy tejberizs, amelyekhez a kerekszemű rizs a legjobb, mert főzéskor krémes és lágy lesz. Ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a jázmin rizst édes ételekhez, finom illata jól harmonizál a vaníliával, fahéjjal vagy gyümölcsökkel.