Szeretnél ázsia konyha ihlette ételeket főzni otthon, de nincs a sarki boltban citromnád vagy tamarind-paszta? Nincs időd egzotikus boltokat járni? Semmi gond! Egy kis kompromisszummal és kreativitással meglepően jó eredményt érhetsz el akár a megszokott alapanyagokkal is.
Persze nem lesz 100%-ig autentikus, de a végeredmény így is finom lesz, és garantáltan feldobja a hétköznapokat.
Íme néhány praktikus tipp, mivel pótolhatod a különleges hozzávalókat:
Galanga helyett használj friss gyömbért és egy kevés lime héjat. A citrusos-borsos karakter nem lesz pontosan ugyanaz, de nagyon közel jársz majd az eredetihez.
Kaffir lime levél hiányában jöhet egy kis reszelt lime héj és pár csepp friss lime lé, a frissességet és citrusosságot így is belecsempészheted az ételbe.
Citromnád helyett kombináld a gyömbért reszelt citromhéjjal. Így megközelíted a jellegzetes illatát és ízét.
Tamarind-pasztát helyettesíthetsz citromlé és barna cukor sűrű keverékével. Ezzel meglesz az édes-savanyú egyensúly.
Halszósz helyett szójaszószt keverhetsz egy kis szardíniakonzerv levével, vagy keverj a szójaszószba pár apróra vágott szardellát.
Misót nehéz tökéletesen pótolni, de egy sűrű zöldségalaplé, egy kis szójaszósz és egy evőkanál tahini vagy napraforgókrém együtt elég jó alternatíva lehet.
Sambal oelek, azaz a tradícionális indonéz paprikaszósz helyett keverj össze csípős paprikakrémet aprított fokhagymával, így hasonlóan tüzessé és aromássá válik az étel.
Shiitake gomba helyett használj barna csiperkét és egy kevés beáztatott, szárított vargányát.
Rizstésztát helyettesíthetsz tagliatellével vagy cérnametélttel, csak ne főzd túl, hogy megtartsa a rugalmas állagát.

A kókusztejnél álljunk meg egy pillanatra…
A kókusztej az ázsiai konyha egyik alappillére, főleg a thai, indiai, maláj és indonéz ételekben. Nemcsak krémes állagot ad, hanem enyhén édeskés, gazdag ízével kiegyensúlyozza a csípős, sós és savanyú fűszereket. Ez az, ami miatt egy thai curry nem csak „csípős szósz”, hanem egy karakteres ízbomba. Röviden: a kókusztej az, ami igazán összehozza az ázsiai fogások ízeit harmonikus egésszé.
A kókusztej igazi jolly joker a konyhában, ha van belőle otthon egy doboz, máris egy lépéssel közelebb vagy egy gyors, ízletes vacsorához. Remek alap krémes currykhez, levesekhez, de akkor sincs baj, ha még nem szerezted be. Mutatjuk, mit használhatsz helyette:
Kókusztej helyett:
A lényeg, hogy ne aggódj, ha otthon nem áll rendelkezésedre minden egzotikus hozzávaló. Néhány egyszerű trükk és ismerős alapanyag segítségével is megvalósíthatod az ázsiai konyhára jellemző ízélményeket.
Három „otthon is menni fog” receptet javaslunk MAGGI termékekkel, melyeket érdemes máris kipróbálni!
A csirke tikka masala a fűszeres szósznak és a szaftos húsnak köszönhetően igazi klasszikus, ami garantáltan feldobja a hétköznapi vacsorát. Ha szereted a könnyedebb, mégis karakteres fogásokat, válaszd a pirított tésztát lazaccal és roppanós zöldségekkel, ami szinte percek alatt kész. Ha pedig a zöldségek sokszínűségét próbálnád ki egy ázsiai hangulatú egytálételben, a csirkés pirított tészta tökéletes választás, friss és tele van ízekkel.