Egyre többen fedezik fel az airfryer előnyeit, de gyakran felmerül a kérdés: hogyan lehet belőle kihozni a legtöbbet?
A forrólevegős sütő sokoldalú és praktikus, de néha apróságokon múlik, hogy az étel valóban olyan ropogós és ízletes legyen, ahogy elképzeled. Ha most ismerkedsz vele, az alábbi trükkök segítenek, hogy mindig sikerélménnyel záruljon a főzés.
Tanulj meg bánni a hőfokkal
Ne félj kísérletezni. Ugyanazoknál az alapanyagoknál is más beállítás hozhatja a legjobb eredményt, attól függően, hogy mennyire ropogósan vagy szaftosan szeretnéd tálalni a receptet. A legtöbb ételnél érdemes közepes hőfokon kezdeni, majd a végén ráadni pár percet magasabb hőmérsékleten, hogy szép aranybarna legyen.
Sütőpapír, csak ha muszáj
A sütőpapír használata nagyon megkönnyíti a tisztítást, de más a sütési hatékonyság, ha a sütőpapír blokkolja a levegő áramlását. Például rántott ételeknél érdemes elhagyni, hogy igazán ropogósak legyenek. Persze, ha sajtot vagy más könnyen olvadó alapanyagot sütsz, használj sütőpapírt, így nem ragad le.
Rázd meg a kosarat
A többszöri forgatás sokszor emlegetett tipp, de nem csak a húsoknál fontos. Zöldségeknél és hasábburgonyánál is óriásit dob a végeredményen, ha közben alaposan átrázod a kosarat. Így minden oldal szépen átsül, és elkerülöd, hogy a közepén puha, a szélén túlsült falatok legyenek. Fontos, hogy ha panírozott ételt készítesz, érdemes a húsokat inkább egyesével átforgatni egy csipesszel vagy fogóval, nehogy lerázódjon a panír.
Ne sajnáld a fűszereket
Az airfryer nemcsak sütéshez jó, hanem remekül kihozza a fűszerek ízét is. Bátran variálj különböző ízesítésekkel, és használd a MAGGI alapokat, ha biztosra akarsz menni. Egy jól megválasztott panírbunda vagy fűszerkeverék az egész ételt feldobja, és pár perc alatt különleges élményt ad.
Fűszerekkel trükkösen
A fűszerezés nem csak az izgalmas ízek miatt érdekes. Mivel az airfryer sütés közben forgatja a levegőt, érdemes az alapanyagokat alaposan beleforgatni a fűszerekbe, vagy akár vékonyan bevonni őket olajjal, hogy a fűszerezés ott maradjon, ahol szükség van rá, és ne a forró levegővel keringjen. 😊
Kreatív felhasználás
Az airfryer nemcsak húsok és köretek elkészítéséhez jó. Készíthetsz benne pirított magvakat, meleg szendvicseket, sőt akár kisebb süteményeket is. Ha van egy kedvenc recepted, próbáld ki, hogyan működik airfryerben, gyakran kellemes meglepetés lesz a végeredmény.
Tisztítás okosan
A jó élményhez hozzátartozik a könnyű tisztítás is. Mindig várd meg, amíg a készülék teljesen kihűl, majd vedd ki a kosarat és a tálcát. Ha valami ráragadt, áztasd be meleg vízbe, és használd ki, hogy ha a legtöbb alkatrész mosogatógépben is elmosható. Egy gyors törlés a fűtőelem környékén is sok bosszúságtól megkímél.