A főzés egy állandó tanulás, így nem baj, ha hibázol a konyhában, de fontos, hogy tudd, hol rontottad el. Máskülönben legközelebb könnyen belefuthatsz újra ugyanabba a bakiba. Ebben a cikkben olyan kritikus pontokat, gyakori malőröket szedtünk össze, amire ha legközelebb odafigyelsz, garantáltan jobb eredmény kapsz!

5 hiba_2

1. Túlzsúfolod a serpenyőd

Julie Child óta tudjuk, hogy a gomba akkor pirul meg, ha egyszerre csak annyit teszel a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Hogy miért? A kisebb mennyiség nem hűti le annyira a forró serpenyőt, valamint ilyenkor nem enged sok nedvességet és ezáltal nem párolódni, hanem valóban pirulni fog a gomba és ez ad neki isteni ízt. Persze ez nem csak a gombára, hanem szinte mindenre igaz, legyen az egy szelet hús vagy bármilyen zöldség.

 

2. A hideg húst sütöd meg

Készítettél egy finom pácot a húsnak, amiben egy egész éjszakát a hűtőben pihentetted. Másnap azonban ahelyett, hogy egyből a serpenyőbe vagy a sütőbe tennéd, hagyd szobahőmérsékleten állni legalább fél órát. Így sokkal egyenletesebben és jobban átsül majd, ahelyett, hogy a kérge odapirulna, a belseje pedig nyers maradna.

5 hiba_2

3. Megspórolod a liszt átszitálását

Bizony, ha azt írja a recept, hogy a “hozzávalókat egy tálba szitáljuk”, akkor valóban érdemes így tenned! Ezáltal könnyebben el tudod majd dolgozni a hozzávalókat és több levegőt is juttatsz mondjuk a sütitésztába, arról már nem is beszélve, hogy a csomókat és lisztrögöket is elfelejtheted.

 

5 hiba_3

4. Nem sózod meg eléggé a tészta főzővizét

Ez sajnos egy olyan baki, amin később már nem is nagyon tudsz javítani, úgyhogy mindig kellő gondossággal sózd meg a főzővizet. Azt szokták mondani, hogy olyan sósnak kell lennie a víznek, mint a tengernek. Ez a gyakorlatban legalább 1-1,5 teáskanál sót jelent egy liter víz esetében.

 

5. Rossz zsiradékot használsz

A különböző zsiradékoknak eltérő a füstpontja. Ez utóbbi azt a hőfokot jelenti, ahol az adott zsiradék elkezd füstölni, ezzel együtt lebomlani. Ilyenkor káros anyagok szabadulnak fel és gyakran kellemetlen íz társul mellé, ezért attól függően hogyan, milyen technikával készítjük el az ételt, fontos hozzá a jól megválasztott zsiradék. A leggyakrabban használt zsiradékok közül a napraforgó olaj füstpontja a legmagasabb (230-250 °C), ezután jön a repceolaj ( 190-230 °C) , az olívaolaj (200-220 °C), majd a sertészsír (180-200 °C) végül pedig a vaj (150°C). Fontos, hogy az olívaolajnak is több fajtája létezik, így az extra szűz változatokat lehetőleg főzéshez ne használjunk. Az extra szűz olívaolaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a préselési folyamat során az olívacefre hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-t és a füstpontja is jóval alacsonyabb a sima olívaolajénál. Ennek értelmében tehát magas hőfokon való pirításhoz sose vajat vagy extra szűz olívaolajat használjuk, helyette sokkal jobb választás a napraforgóolaj vagy repceolaj.

 

Forrás: https://laboratorium.hu/olajzsirvajmargarin