Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

BÁRMIKOR JÖHET VENDÉG! – TOP5 RECEPTÖTLET VENDÉGVÁRÁSHOZ

Először is nézzük, mit tud a tökéletes vendégváró fogás:
  • gyorsan megvan
  • kevés vagy hosszan eltartható alapanyagokból áll
  • az alapanyagok egyszerűen beszerezhetőek
  • sokféle, hogy mindenki találjon benne kedvére valót

Ezek alapján (Gyorsaság, Alapanyagok, Beszerezhetőség, Sokféleség) osztályoztuk az ötleteinket, így neked csak ki kell választanod, hogy melyik jön a legjobban adott pillanatban!

Lássuk az Okoskonyha TOP 5 vendégváró receptjét!

5. helyezett: BBQ-s ropogós

  • Gyorsaság: 3/10
  • Alapanyagok: 8/10
  • Beszerezhetőség: 9/10
  • Sokféleség: 3/10
  • Összpontszám: 23/40

Ha van még pár óránk a vendégség kezdetéig és biztosra szeretnénk menni, érdemes saját sütésben gondolkodni. Ennek az isteni keksznek pár órát pihennie kell az összeállítás és a sütés között, cserébe csupán pár, könnyen beszerezhető alapanyagból áll és a tetején lévő szórással még sokszínűbbé tehetjük (szó szerint! :) ).

vendeg_1

Kattints ide a receptért.

Ha már sütésre adod a fejed, ajánljuk figyelmedbe fokhagymás scone-unkat, mexikói krémes párnácskáinkat és a mindig népszerű sajtszószos csigánkat is. Bármelyiket is készíted, hidd el, nem csak illedelmességből fogják az egekig dicsérni! 

4. helyezett: „Szedd magad” tortilla

  • Gyorsaság: 7/10
  • Alapanyagok: 5/10
  • Beszerezhetőség: 8/10
  • Sokféleség: 10/10
  • Összpontszám: 30/40

Ha a teljes tortilla összeállításáról beszélnénk, akkor itt is jelentősen csökkenne a gyorsaságra adott pontszám, de akkor most elmondjuk, mitől nagyszerű ez az ötlet:

neked csak az előkészítést kell elvégezned, az összeállítást bízd a vendégekre.

Ezzel egyrészt a munka nagy részét is áttestálod, másrészt garantált, hogy mindenki csak azt tesz a sajátjába, amit szeretne, így igazán a saját ízlésére szabhatja ezt a fogást.

vendeg_2

Itt találsz egy alap, sertéshúsos-salátás recept-et, de nyugodtan térj el tőle, és válassz olyan alapanyagokat, amik illenek a fogáshoz és szerinted a vendégeid kedvére lesznek. Tedd az összes hozzávalót kis tálakban az asztal közepére, innen mindenki maga töltheti meg a saját tortilláját. Az összetevők nagy részét tárolhatod otthon a fiókban vagy a kamrában, és csak akkor kell előkapnod, amikor élesedik a vendéghelyzet! 

3. helyezett: Mártogatós tál mini fasírttal, friss zöldségekkel

  • Gyorsaság: 5/10
  • Alapanyagok: 8/10
  • Beszerezhetőség: 8/10
  • Sokféleség: 10/10
  • Összpontszám: 31/40

A többi ajánláshoz képest itt egy kicsit több munkára lesz szükség, de ez is csak a fasírt összeállítását, a krémek összefőzését és a zöldségek felszeletelését jelenti, szóval nem érdemes megijedni. 

Ráadásul a végeredmény olyan sokszínű, hogy egész biztosan mindenki megtalálja a kedvencét!

Kattints ide a receptért!

2. helyezett: Fokhagymás-bolognai vendégváró falatok

  • Gyorsaság: 10/10
  • Alapanyagok: 9/10
  • Beszerezhetőség: 10/10
  • Sokféleség: 3/10
  • Összpontszám: 32/40

Vendégváró, fokhagymás-bolognais falatjaink receptje rendkívül kevés és könnyen beszerezhető alapanyagból áll össze, sőt, a nagyrészük (MAGGI Bolognai szósz , fokhagyma, olívaolaj) hosszan eltartható. Ráadásul, mivel olajon átpirítjuk, akár nem teljesen friss pékáruból is elkészítheted.

Ami az egyik oldalról előnye (kevés hozzávaló), a másik oldalról akár probléma is lehetne (ha valaki nem szereti, nem tud, mit enni), de szerencsére a paradicsomos szószok és a fokhagymás ízek nagy népszerűségnek örvendenek, így talán senki nem marad éhen a vendégség alatt.

A receptet itt találod.

1. helyezett: A spanyolok titka: tapas tál

  • Gyorsaság: 10/10
  • Alapanyagok: 7/10
  • Beszerezhetőség: 6/10
  • Sokféleség: 10/10
  • Összpontszám: 33/40

A sokszínűségre itt sem lehet panaszunk, hiszen

  1. mi döntünk, hogy mit szeretnénk a vendégek elé tenni
  2. ők döntenek, hogy abból mit választanak maguknak

A tapas tál összeállításánál az egyetlen kihívás a jó minőségű, friss alapanyagok beszerzése, amire lehet, hogy a sarki közért nem alkalmas teljesen, de a legközelebbi hipermarket már egész biztosan. Szóval vegyük is célba, útközben képzeljük magunkat a napsütötte Spanyolország tengerpartjára, koncentráljunk a hasunkra, és amit megkívánunk, mehet a kosárba. Persze, azért érdemes észnél lenni, és bár fontos, hogy mindenki találjon kedvére valót a hozzávalók között, de arra is vigyázzunk, hogy ne vásároljuk túl magunkat, mert ez könnyen az étel kidobásához vezethet.

vendeg_3

A mi tuti tapas listánk valahogy így néz ki:

  • fekete és zöld olívabogyó
  • friss pékáru, lehetőleg egy finom bagett
  • sonkaválogatás - Serranótól prosciuttón át Fekete-erdeiig minden jöhet
  • pár szelet leheletvékony Mortadella
  • egy lágyabb ízű, krémesebb sajt (pl. Camambert)
  • egy erősebb ízű, kemény sajt (pl. parmezán)
  • friss zöldségek
  • magvak

Ha összeszedted a hozzávalókat, fogj egy vágódeszkát és rendezd el rajta a finomságokat. Ha van kedved és időd, készülhetsz akár saját magad készítette sült kolbászkákkal is. Ezek után egész biztos lehetsz abban, hogy többé egy vendég sem lesz váratlan számodra!